ADVERTISEMENT

Suspans, crime, mistere neelucidate. Top 15 cele mai bune documentare de văzut pe Netflix zilele acestea

Top 15 documentare Netflix/ Pexels
Top 15 documentare Netflix/ Pexels

Adevărul nu este doar mai ciudat decât ficțiunea, dar este adesea și mai distractiv. Datorită echipei de achiziții Netflix, serviciul de streaming oferă sute de documentare care acoperă o arie foarte largă, de la povești captivante despre crime misterioase până la povești despre scandaluri cu sportive sau actori celebri.

Pentru a vă ajuta să sortați din gama uriașă propusă spre vizionare, am selectat 15 filme disponibile în prezent în România şi care vă vor impresiona cu siguranță.

Cazul Watts: Crima din vecini (2020)

În cazul în care sunteți unul dintre puținii care nu știu despre crimele familiei Watt, acest documentar de 90 de minute folosește imagini reale, de arhivă, pentru a dezlega moartea devastatoare a lui Shannan Watt și a celor două fiice ale sale. Ceea ce începe ca o dispariție tulburătoare ia rapid o întorsătură și mai cumplită. Videoclipurile lui Shannan de pe rețelele de socializare compun o parte generoasă documentarului.

David Attenborough: O viață pe planeta noastră (2020)

Numai acest nume ar trebui să vândă filmul. Attenborough realizează de ani de zile documentare axate pe mediu și, într-un moment în care ar trebui să fim cu adevărat mai atenți la mediul în care trăim, documentarul său apărut pe Netflix este obligatoriu. Nu numai că oferă o perspectivă acerbă asupra vieții lui Attenborough, dar scoate în evidență cât de mult s-a schimbat natura chiar în timpul vieții naturalistului britanic, ajuns acum la 94 de ani.

Sunt un ucigaş: Viața după eliberare (2020)

Este un serial documentar derivat, în care un deținut este eliberat condiționat după 30 de ani de când a fost condamnat la moarte pentru crimă. Apoi, odată ce este un om liber, versiunea sa asupra evenimentelor se schimbă dramatic. Fascinanta poveste este spusă pe parcursul a trei episoade, de câte 38, 36 şi, respectiv, 30 de minute.

Speedcubing: Pasionații de Cub Rubix (2020)

Documentarul surprinde extraordinarele răsturnări de situație din periplul lui Max Park şi Felix Zemdegs, campioni la rezolvarea cubului Rubix. Chiar dacă sunteți în căutarea a ceva mai ușor, de weekend, o dată intrați în lumea “cubului” s-ar putea să vă treziți că aveți un nou hobby.

Michael Jordan. Cântecul de lebădă (2020)

Acest serial documentar face cronica ascensiunii superstarului Michael Jordan şi a echipei de baschet Chicago Bulls, cu imagini nemaivăzute din memorabilul sezon 1997-1998. Sunt 10 episoade, fiecare în jur de aproximativ 50 de minute. Se pare că evoluțiile lui Jordan din timpul liceului n-au fost grozave la început, motiv pentru care nu a fost trecut pe lista jucătorilor aflați în vizorul Universităților. Prin urmare, fostul său antrenor i-a îmbunătățit cifrele pe hârtie pentru a-i oferi o șansă. Iar Michael a profitat din plin de ea.

Oraşul fricii. New York împotriva mafiei (2020)

Acest nou documentar, alcătuit din trei părți, ne poartă prin New York-ul subteran al anilor ’70 – ’80, alături de agenții FBI care s-au infiltrat în organizațiile de crimă organizată. Este un documentar sângeros şi plin de suspans. La vremea respectivă cinci clanuri mafiote controlau New York-ul, până când agenții au încercat imposibilul: doborârea lor.

Mistere neelucidate (2020)

În luna iulie, Netflix a reluat rețeta de bază, un mix de crime, interviuri și reconstituiri. Misterele neelucidate de la Netflix au avut un succes uriaș, iar fanii se pot juca din nou de-a detectivii, de pe canapea. Sunt cazuri reale, cu dispariții uluitoare, crime șocante şi contacte paranormale: o relansare fascinantă a unui legendar serial documentar.

Jos labele de pe pisici. Căutarea ucigaşului de pe internet (2019)

Este un documentar profund deranjant şi incredibil de sălbatic, a cărui poveste începe atunci când este postat online un clip în care o pisică este omorâtă. În timp ce un grup de detectivi amatori lansează o urmărire riscantă pentru prinderea ucigașului dement, acesta devine mai întărâtat şi postează filmulețe care mai de care mai groaznice.

Legenda din insula cocainei (2019)

Ce faci când afli că o cantitate mare de cocaină în valoare de milioane de dolari a fost îngropată undeva pe o insulă din Caraibe? Dacă vă identificați cu vreunul dintre traficanții de droguri amatori din acest documentar dark, încercați să o dezgropați. Totul începe de la o poveste de necrezut spusă pe la petreceri, dar finalul trebuie văzut pentru a fi crezut.

Fyre: Cea mai tare petrecere care nu a avut loc (2019)

Soare, top-modele, băutură. Magnatul Billy McFarland a promis multe și a livrat puțin mai mult decât sandvișuri reci cu brânză la festivalul său de muzică din 2017. El a adunat o mică avere din taxa de participare și profiturile auxiliare, după care s-a făcut nevăzut şi i-a lăsat pe sutele de oaspeți blocați pe o insulă pentru a se descurca singuri. Pentru participanți festivalul a eșuat spectaculos, iar privitorilor le induce mai multe întrebări decât răspunsuri.

Scara (2018)

Accident sau crimă? După misterioasa moarte a soției sale, autorul Michael Peterson își vede viața disecată sub microscopul opiniei publice. Este un serial fascinant, de zece episoade, care merge pe urmele cazului. Când trupul lui Kathleen a fost găsit la baza scărilor din casa ei, mulți au crezut că soțul ei, Michael, era responsabil. El era singurul din casă la acea vreme, iar trupul lui Kathleen avea semne de atac. Dar a fost condamnat Michael Peterson?

Stele căzătoare (2018)

Scandalurile de dopaj cu steroizi care a marcat multă vreme Liga Majoră de Baseball din SUA (MLB) sunt explicate în amănunt în acest documentar, de către regizorul Billy Corben. Dealeri și medici dubioși, care orbitează în jurul unor jucători faimoși precum Alex Rodriguez, vorbesc despre ascensiune și cădere, iar un vânzător de steroizi povestește cum din expert neautorizat de soluții anti-îmbătrânire a ajuns în centrul celui mai mare scandal din istoria baseball-ului.

Plan de ansamblu (2017)

Juan Catalan este un om nevinovat, cercetat pentru o crimă pe care nu a comis-o. Având în vedere că polițiștii i-au respins alibiul, avocații săi fac un efort de ultimă oră pentru a demonstra că bărbatul se afla în tribune la un meci al celor de la Los Angeles Dodgers în momentul comiterii infracțiunii şi reușesc în cele din urmă să-i dovedească nevinovăția în cel mai neașteptat mod. Un documentar care te ține cu sufletul la gură.

Jim şi Andy (2017)

Când Jim Carrey a intrat în rolul regretatului comediant Andy Kaufman pentru filmul biografic “Omul din Lună”, din 1999, al regizorului Milos Forman, a intrat atât de bine în pielea acestuia încât s-a simțit nevoia unui documentar despre asta. Au fost scoase la suprafață imagini de culise, care fuseseră îngropate ani de zile în seifele studioului și sunt dezvăluite aici pentru prima dată. Vedem uimiți o altă față a comediantului Jim Carrey, un personaj care cugetă asupra sensului vieții, realității, identității şi carierei.

Voyeur (2017)

Legendarul jurnalist Gay Talese dă peste un subiect de articol extrem de incitant. Gerald Foos, proprietarului unui motel din Colorado, îşi spionează de ani de zile clienții prin intermediul aparaturii video instalate în camere. Dar articolul său bombă apărut în 2016, în The New Yorker, are urmări neașteptate, iar în curând se stârnește un nou scandal.

Te-ar putea interesa și