Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

25 de cărți pe care trebuie să le citești într-o viață. Profită de reducerile de Black Friday și umpleți bibliotecă

25 de cărți pe care trebuie să le citești într-o viață/ Freepik
25 de cărți pe care trebuie să le citești într-o viață/ Freepik

Viața e prea scurtă pentru a citi toate cărțile care există în lume, însă dacă îți place să te transpui în universuri nemărginite și să îți amplifici orizontul cunoașterii, ți-am pregătit o listă de 25 de cărți pe care trebuie neapărat să le citești într-o viață.

Informația înseamnă putere, astfel că multe cărți catalogate că fiind capodopere pot avea prețuri ridicate. Însă acum e momentul potrivit pentru a-ți completa biblioteca, profitând de reducerile de Black Friday.

Iată lista completă de 50 de cărți pe care trebuie să le citești într-o viață și locul unde o poți achiziționa la un preț foarte accesibil.

Citește și: Cartea de memorii a prinţului Harry, „Spare”, va fi lansată în ianuarie 2023

25 de cărți pe care trebuie să le citești într-o viață

Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Romanul câștigător al premiului Pulitzer schițează circumstanțele copilăriei în anii 30 în SUA. Acoperind o perioadă de trei ani, urmărim schimbările traversate de personajele principale. Scrierea este bazată pe observațiile făcute de autoare asupra familiei sale, vecinilor și evenimentele care au marcat-o când avea 10 ani. Se remarcă prin umor, compasiune, dramă. Să ucizi o pasăre cântătoare a primit ecranizare în 1962, film câștigător a trei premii Oscar.

Anna Karenina – Lev Tolstoi

Este povestea unei vieți pline de patimi și îndoieli, a unui adulter din înalta societate. Anna este o femeie frumoasă și puternică, dar nefericită, fiind prinsă în căsnicia cu un bărbat bogat, căsnicie care o face să se simtă neîmplinită. Potrivit criticilor, romanul urmărește două povești de dragoste paralele: viața de familie plină de armonie dintre Kitty și Levin, și iubirea vinovată dintre soția bătrânului Karenin, infidela Anna, și contele Alexei Vronski.

Stăpânul Inelelor – J.R.R. Tolkien

Este un roman fantezie publicat în trei volume, în 1954 și 1955. La mai bine de jumătate de secol de când seria Lord of the Rings de J. R. R. Tolkien era publicată, regizorul Peter Jackson a redefinit genul aventură. O mostră fantastică despre prietenie – Sam și Frodo – cele trei filme din 2001, 2002 si 2003 au trimis publicul în lumea imaginată de autor, Pământul de Mijloc. Aici asistăm la sarcina periculoasă asumată de doi hobiți care trebuie să distrugă inelul și pe făuritorul acestuia, Sauron, pentru binele tărâmului.

Jocurile foamei – Suzanne Collins

Un bestseller publicat în peste 30 de țări. Seria cuprinde trei romane de aventură: Jocurile foamei (The Hunger Games, 2008), Sfidarea (Catching Fire, 2009) și Revolta (Mockingjay, 2010). Personaj principal în trilogia semnată de Suzanne Collins, Katniss Everdeen devine simbolul revoluției fără să își dorească. Katniss (interpretată de Jennifer Lawrence) este o tânără de 16 ani care atrage atenția guvernului după ce se oferă voluntar în Jocurile Foamei, asta după ce sora sa fusese aleasă să intre în arena unde urma să înfrunte tributurile din celelalte 11 districte. Alături de ea va intra Peeta (Josh Hutcherson). Fanii young adult vor avea și un triunghiu amoros completat de prezența lui Gale (Liam Hemsworth).

Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby este povestea strălucitoare a epocii jazz-ului. Este un roman despre spulberarea visului american, despre anii de prosperitate ai Americii, în care oamenii venerează banii și aspiră la faimă și putere. James Gatz, influențat de mirajul iubirii față de infidela Daisy Buchanan – deși cei doi au o relație sortită eșecului, trece de la studentul la Oxford la gangster, traficant de alcool și apoi milionar. Romanul Marele Gatsby al lui F. Scott Fitzgerald se bucură de două mari ecranizări, iar cea mai recentă, din 2013, îi are în rolurile principale pe Leonardo Di Caprio, Tobey McGuire si Carey Mulligan.

Citește și: Ziua Iubitorilor de Cărți, aventuri imaginare printre pagini de roman. Cinci recomandări interesante, pe care le poți citi într-o singură zi

Urzeala tronurilor – George R.R. Martin

Cu acțiunea plasată în continentele fictive Westeros și Essos, romanul urmărește lupta pentru câștigarea tronului a mai multor case. Bătălia dintre cele șapte regate pentru the Iron Throne se dă fără remușcări cu alianțe rupte, conflicte, comploturi, trădări. În ecuație sunt introduse și teme mistice precum dragoni, white walkers și vrăjitoare sau profeții. Urzeala Tronurilor a resuscitat interesul și pentru serialele de televiziune – serialul a venit ca un răspuns al fanilor pentru genul fantasy.

Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă – Sherman Alexie

Este o carte înduioșătoare, dar extrem de amuzantă, o poveste dulce-amară despre ce înseamnă să fii diferit, un roman bazat pe experiențele personale ale autorului. Născut într-o rezervație de indieni Spokane, Arnold Spirit – zis şi Junior – trebuie să lupte de mic cu boala, cu sărăcia şi cu faptul că este diferit. Bântuit de gândul că nu o să aibă niciun viitor dacă continuă cursurile la școala din rezervație, puștiul de doar 14 ani se mută la o școală de albi. Stârnește furia membrilor tribului și a bunului său prieten, Rowdy, însă aici se îndrăgostește, își face prieteni noi și reușește să intre în prima echipă de baschet a școlii.

Harry Potter și piatra filozofală – J.K. Rowling

Harry Potter si piatra filozofala este primul volum din seria Harry Potter, scrisă de J.K. Rowling. Cărțile tratează lumea fascinantă a vrăjitorilor, protagoniști fiind Harry Potter și prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în mare parte la Hogwarts, cea mai bună școală de magie, situată în castelul Hogwarts. Aici sunt instruiți copii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care visează să devină vrăjitori și magicieni.

Life of Pi – Yann Martel

Pi Patel este fiul unui director de grădina zoologică, își trăiește viata printre animale și este atras de poveștile despre hinduism, islam și creștinism. Când împlinește 16 ani, el pleacă împreună cu familia și animalele ținute în cuști spre America de Nord, la bordul unei nave japoneze. Vasul naufragiază, însă Pi se salvează și pornește într-o călătorie plină de aventuri alături de o hienă, un urangutan, o zebră rănită și un tigru bengalez.

Un veac de singurătate – Gabriel Garcia Marquez

Un veac de singurătate este opera care l-a făcut celebru pe Gabriel Garcia Marquez și i-a adus Premiul Nobel (1982). În opinia criticilor, după Don Quijote de la Mancha, „Un veac de singurătate” este cel mai frumos roman spaniol din toate timpurile. Acțiunea are loc într-un sat columbian și se derulează pe parcursul a 100 de ani, prezentând destinul a șase generații din familia Buendia, primii locatari ai satului.

Hoțul de cărți – Markus Zusak

Cartea lui Markus Zusak prezintă o Germanie nazistă în anul 1939. Liesel Meminger și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor în afara orașului Munchen și lăsați în grija unei familii sociale, Tatăl lor fusese dus departe sub șoapte unui cuvânt nefamiliar – „Kommunit”. Pe parcursul călătoriei, băiețelul primește o vizită de la neînduplecata Moarte, care o observă acum și pe Liesel. Prima întâlnire, dar nu și ultima. La mormântul fratelui ei, micuța Liesel găsește un obiect ascuns în zăpadă – este Manualul Groparului. Fură cartea și astfel începe o poveste despre dragostea de cărți și de cuvinte. Pe măsură ce Liesel învață să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv, tânăra începe să fure cărți de la incendierile de cărți organizate de naziști, din biblioteca soției primarului și de oriunde le mai putea găsi.

Citește și: Ziua Mondială a Scriitorilor. Cele mai indecente secrete ale marilor scriitori

În căutarea timpului pierdut – Marcel Proust

Opera a fost publicată în perioada 1913-1927 și cuprinde șapte volume: Swan, La umbra fetelor în floare, Guermantes, Sodoma și Gomora, Prizoniera, Plecarea Albertinei și Timpul regăsit. Este un roman al conștiinței, al căutării iubirii și al tinereții. „În căutarea timpului pierdut” abordează mai multe subiecte, printre care iubirea, gelozia, boala, moarta, arta, mondenitatea etc., personajul principal fiind chiar naratorul.

Pe patul de moarte – William Faulkner

Cartea este considerat unul dintre cele mai influente romane americane prin structură, stil și dramatism. Romanul începe cu ultimele clipe de viață ale lui Annie Bundren, soție și mamă a cinci copii. Aceasta „refuză” să moară până când sicriul, pe care îl construiește unul dintre proprii săi copii, nu este gata. După moarte, acțiunea se desfășoară pe drumul spre Jefferson – localitatea de baștină a lui Annie, unde își dorea să fie îngropată. Pentru că toți cei aflați la eveniment par preocupați de altele, trupul neînsuflețit al lui Annie Bundren va fi plimbat timp de nouă zile, perioadă în care fiecare dintre personaje trece prin situații de criză, momente periculoase.

Toată lumina pe care nu o putem vedea – Anthony Doerr

Romanul scriitorului Anthony Doerr urmărește viețile a două personaje: Marie-Laure, o tânără franțuzoaică oarbă, și Werner, un orfan de origine germană, care ajung să se întâlnească într-un moment în care amândoi încercau să se vindece de suferința fizică și psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși întâlnirea lor durează o singură zi, ea este hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv viețile generațiilor viitoare.

Spre far – Virginia Woolf

Este un roman, în mare parte, autobiografic, care subliniază nestatornicia relațiilor dintre adulți în comparație cu cele dintre copii. Evenimentele au loc în perioada 1910-1920 și gravitează în jurul familiei Ramsay și a vizitelor pe care aceasta le face în Scoția. Doamna Ramsay este mamă a opt copii, o persoană blândă și bună, îndrăgită de toți pentru dorința ei de a se afla în mijlocul oamenilor și pentru a aplana conflictele dintre ei, pentru a-i conecta și a îi determina să comunice unii cu alții. În jurul personajului se petrec multe lucruri minunate, iar amintirea doamnei Ramsay le bucură inima celor din jur chiar și după moartea acesteia.

Moby Dick – Herman Melville

Un roman plin de simboluri, informații despre vânătoarea de balene, geografie, istorie și religie. Romanul lui Herman Melville spune povestea căpitanului vasului Pequod, Ahab, un om cu reputație de temut, obsedat de dorința de răzbunare contra cașalotului alb – Moby Dick – cel ce l-a lăsat fără un picior și care i-a furat sufletul. Porniți într-o nouă aventură spre capturarea balenei ucigașe, Ahab oferă echipajului său o moarte tragică, singurul supraviețuitor fiind Ismael, care se afla pentru prima oară la o vânătoare de balene și fusese mai tot timpul absent la acțiune.

Citește și: Black Friday 2022. Magazinele care și-au anunțat reducerile de anul acesta. Fii pe fază pentru cele mai bune oferte!

Zgomotul și furia – William Faulkner

Romanul este considerat o capodoperă, personajele care iau parte la acțiune fiind unele dintre cele mai frumoase personaje ale literaturii universale: rebela Caddy, Benjy copilul perpetuu, nevroticul Quentin, cinicul Jason şi Dilsey, servitoarea de culoare – cel mai moral şi uman personaj din poveste. Povestea prezintă drama familie Compson, însă reușește să surprindă și tot ce are mai profund Sudul American, captiv încă într-un trecut de care nu se poate desprinde.

Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao – Junot Diaz

Oscar Wao, personajul principal al cărții, este un tocilar de ghetou din Republica Dominicană, un supraponderal și împătimit al jocurilor video și romanelor SF. Acesta trăiește sub același acoperiș cu mama sa și cu sora rebelă, acolo unde visează că îi va călca pe urme lui J.R.R. Tolkien și că va descoperi dragostea. Posibil ca toate acestea să nu fie posibile din cauza blestemului duku, care s-a abătut asupra familiei sale de generații ntregi, condamnându-i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice și iubiri neîmplinite.

Memoriile unei gheise – Arthur Golden

Este un bestseller internațional, numărul 1 în topurile din Europa și America, tradus în peste 35 de limbi. În care este prezentat destinul lui Chiyo, o fată obișnuită dintr-un sat de pescari, care este vândută unei okiya pentru a fi inițiată în artele gheișelor. Sayuri, numele de gheișă pe care îl primește, ajunge să stăpânească destine, să dețină secrete și să construiască un imperiu al erotismului ritualic. Ecranizarea romanului a primit în 2006 un premiu Globul de Aur, 3 premii Oscar și 3 premii Bafta.

Rămășițele zilei – Kazuo Ishiguro

Prezintă o poveste tulburătoare de dragoste trăită într-o Anglie aflată în pragul celui de-al Doilea Război Mondial. Personajul central în romanul lui Kazuo Ishiguro, Stevens, se implică atât de mult în sarcinile pe care le are în calitate de majordom în conacul lordului Darlington, încât nu se lasă tulburat nici de evenimentele dramatice la care asistă în tăcere, nici de moartea tatălui, nici de pierderea singurei ființe iubite – menajera familiei. Abia spre sfârşitul vieţii, Stevens realizează că o viață petrecută exclusiv sub semnul muncii și al datoriei este, de fapt, o viață irosită şi că el însuși nu e altceva decât o rămășită a unui trecut ficţionalizat.

Cu sânge rece – Truman Capote

La sfârșitul anului 1959, America era zguduită de o crimă multiplă învăluită în mister: patru membrii ai unei familii îndrăgite sunt uciși într-un mic orășel din Kansas, la prima vedere fără motiv. Autorul cărții s-a documentat timp de 6 ani pentru scrierea în detaliu a acestei crime, fiind ajutat şi de scriitoarea Harper Lee. Cei doi au urmat firul investigației care a dus la prinderea ucigașilor.

Povestea slujitoarei – Margaret Atwood

Este un roman considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene Margaret Atwood. Din cauza natalității scăzute din America, există o castă a Slujitoarelor, unde femeile își asumă rolul de „utere umblătoare”. Offred face parte din prima lor generație. Chinuită de singurătate, Offred se străduiește să-și oprească durerea amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie și ducea o viață normală și încearcă să se resemneze pentru a supraviețui în această lume nouă. Curând însă, descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate, chiar și de cei care le-au scris.

Doamna Bovary – Gustave Flaubert

Unul dintre cele mai importante romane franceze din istoria literaturii prezintă povestea tragică a Emmei Bovary, o femeie prizonieră într-o căsnicie nefericită, cu un soț mediocru, niște amanţi egoiști şi prea multe speranțe și iluzii de natură romantică. Madame Bovary este o carte pentru care autorul a fost de acuzat de ultraj adus moralei publice, ajungând în faţa tribunalului corecțional.

Jane Eyre – Charlotte Bronte

Povestea lui Jane începe în casa mătușii sale, unde locuiește doar pentru că unchiul ei a luat-o de la părinții ei pentru a-i oferi o viață mai bună. După moartea unchiului, Jane este abuzată fizic și psihic de către mătușă și cei 3 copiii ai ei, până în ziua în care este trimisă la o școală de fete pentru a scăpa de calvarul din casă. După terminarea studiilor, Jane rămâne la Lockwood unde se angajează ca guvernantă pentru copiii unei familii bogate. Așa ajunge în casa domnului Rochester, unde se ocupă de educația lui Adele. Viața lui Jane se schimbă total, mai ales din momentul în care între ea și Rochester se leagă o idilă.

Mândrie și prejudecată – Jane Austen

Cel mai cunoscut roman al scriitoarei britanice Jane Austen. Povestea îi are în prim plan pe Elizabeth și Darcy, doi tineri cu situații materiale diferite care încep prin a se urî de moarte. Acțiunea se concentrează asupra evenimentelor ce au loc în sânul familiei Bennet: domnul și doamna Bennet și cele cinci fiice: Jane, Elizabeth, (Lizzy sau Eliza), Mary, Catherine, (Kitty) și Lydia. În lipsa unui fiu care să moștenească proprietatea din Longbourn, Hertforshire, doamna Bennet dorește ca cel puțin una dintre fiicele sale să se

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite