Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Adoptarea bitcoin ca monedă națională, un eșec total în El Salvador. Criptomoneda s-a prăbușit cu aproape 10.000 de dolari, CNN: “Experimentul este un avertisment serios pentru alte țări”

Adoptarea bitcoin ca monedă națională/ Coingape
Adoptarea bitcoin ca monedă națională/ Coingape

El Salvador a devenit săptămâna trecută prima țară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată. Autoritățile au apreciat că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimiși acasă de cei plecați la muncă în străinătate. Criticii apreciază însă situația ca fiind foarte riscantă și avertizează că astfel vor fi alimentate operațiunile de spălare de bani.

Afacerile trebuie să accepte acum plățile în bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială din El Salvador, începând din 2001, și va rămâne mijloc legal de plată. Președintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat că decizia îi va ajuta pe cetățeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari. Suma calculată de autorități reprezintă valoarea anuală a comisioanelor pentru remitențe.

Adoptarea bitcoin ca monedă națională/ Coingape

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetățean 30 de dolari în bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental. Înainte de lansare, El Salvador a achiziționat 400 de bitcoini, a informat Bukele. Acest lucru ce a dus la creșterea cotației criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din luna mai. Entuziasmul guvernamental a durat însă mai puțin de 24 de ore, potrivit CNN.

Protestele furioase şi erorile tehnologice au dus la prăbuşirea instantanee a criptomonedei, prețul scăzând de la cei 52.000 de dolari, la sub 43.000 de dolari la un moment dat. Un politician de opoziție a declarat că această cădere a cauzat pierderea instantanee a trei milioane de dolari în El Salvador, una dintre cele mai sărace țări din America Latină.

Citește și: Românii se tem că nu vor putea trăi din pensie. Șase din zece angajați iau în calcul să lucreze în continuare după vârsta de pensionare

Lansarea bitcoin în El Salvador a fost departe de ceea ce președintele Nayib Bukele ar fi avut în vedere atunci când și-a început experimentul îndrăzneț. Platforme precum Apple și Huawei nu ofereau portofelul digital susținut de guvern, cunoscut sub numele de Chivo. Astfel, serverele au căzut după ce nu puteau face față numărului mare de utilizatori dornici să se înregistreze.

Experții avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuțiile cu FMI. Acest avertisment vine într-un moment în care El Salvador încearcă să obțină un program de asistență financiară de peste un miliard de dolari. De altfel, după aprobarea legislației privind bitcoin, agenția de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul El Salvador. Reuters scrie că economia țării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitențele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019,. Fiind una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Adoptarea bitcoin ca monedă națională/ Coingape

Experimentul bitcoin din El Salvador este un avertisment pentru alte țări, scrie CNN. Statele care ar dori să-i urmeze exemplul ar trebui să îl implementeze cu extremă prudență. FMI le-a cerut în mod expres guvernelor să utilizeze noi forme digitale de bani numai atunci când pot păstra stabilitatea financiară, eficiența și egalitatea.

Citește și: Care este cel mai bine plătit job din România. Salariul acestui angajat depășește 500.000 de lei pe an

Cu toate acestea, Ucraina a devenit miercuri a cincea țară în tot atâtea săptămâni care stabilește reguli pentru piața criptomonedelor. Într-un vot aproape unanim, parlamentul ucrainean a adoptat legea care legalizează și reglementează criptomonedele. Până în prezent, ele funcționau într-o zonă gri. Achiziția și vânzarea de monede virtuale era permisă, dar companiile și bursele pe cripto erau adeseori sub supravegherea atentă a autorităților. Spre deosebire însă de El Salvador, care a adoptat marți bitcoinul ca modalitate legală de plată, legea ucraineană nu facilitează acest lucru și nu pune pe picior de egalitate bitcoinul cu grivna, moneda națională. În urmă cu două săptămâni, Cuba a adoptat o lege care recunoaște și reglementează criptomonedele, invocând „rațiuni de interes socio-economic”.

Luna trecută, SUA a propus o lege privind traderii de criptomonede. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul proiectului privind investiții în infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari. De asemenea, Panama a propus un proiect de lege care recunoaște cinci criptomonede, printre care și EGLD, criptomoneda românească.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite