Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum vor arăta animalele de pe Pământ în 1000 de ani

Cum vor arăta animalele de pe Pământ în 1000 de ani/ AZ Animals
Cum vor arăta animalele de pe Pământ în 1000 de ani/ AZ Animals

În timp ce uneori poate părea că omenirea este înclinată spre distrugerea mediului, este puțin probabil ca acțiunile noastre să pună capăt întregii vieți de pe Pământ. Unele creaturi vor rezista cu siguranță în această epocă a extincției în masă și a crizei climatice.

De-a lungul timpului, ei se vor adapta la o lume mai dură la care am contribuit și noi, evoluând pentru a satisface momentul cât mai bine posibil. Unele dintre aceste transformări au avut loc în timpul vieții noastre. Schimbările climatice, sugerează unele cercetări, sunt deja animale care „își schimbă forma”, micșorând anumite păsări migratoare și accelerând ciclurile de viață ale amfibienilor, de exemplu. Nimeni nu știe exact ce schimbări vor avea loc în plantele și animalele care vor veni în anii următori. Cu toate acestea, biologii evoluționiști spun că merită să încercăm să ne imaginăm ce creaturi vor evolua în viitor.

“Cred că este un exercițiu foarte util și important”, spune Liz Alter, profesor de biologie evoluționistă către California state University Monterey Bay, despre ultimul episod inexplicabil. Când ne gândim la animalele viitorului, spune Alter, trebuie să luăm în considerare modul în care schimbăm mediul acum. „Este un lucru foarte sobru să te gândești la viitorul lung”, spune ea, potrivit Vox.com.

Animalele care ar putea să se transforme

Ce animale ar putea exista zeci de mii sau chiar milioane de ani de acum înainte? Aceasta este marea întrebare pe care am pus-o tuturor celor cu care am vorbit, iar răspunsurile lor au căzut pe trei linii principale de gândire.

Unii au început prin a se gândi care animale în viață, astăzi, sunt cele mai susceptibile de a îndura schimbările climatice cauzate de om și extincția în masă. (Oamenii de știință au identificat cinci evenimente majore de extincție în istoria naturală, și mulți spun că trăim prin sau pe punctul de a șasea acum, cauzate în mare parte de activitatea umană.) Alții au început prin a-și imagina mediile potențiale ale viitorului și la ce adaptări s-ar putea mula creaturile  pentru a supraviețui. Un al treilea grup s-a gândit la istoria profundă a vieții de pe Pământ și la ce tipuri de animale care obișnuiau să cutreiere planeta s-ar putea întoarce, în forme noi, mult după ce vom dispărea, potrivit Vox.com.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu astronauții sovietici pierduți în spațiu: „Sovieticii au fost întotdeauna interesați de efectele pe termen lung”

În primul rând, supraviețuitorii: „Aceștia sunt șobolani, rozătoare și, de asemenea, animale precum gândaci și porumbei”, a declarat Jingmai o’Connor, paleontolog la Muzeul Field din Chicago. Aceste animale „se descurcă foarte bine, în ciuda a ceea ce este mai rău pe această planetă”.

Dacă aceste specii supraviețuiesc schimbărilor ecologice care au loc acum, ele ar putea evolua, de asemenea, pentru a umple spațiul ecologic lăsat în urmă de animalele dispărute. De exemplu, dacă tigrii vor dispărea în următorul milion de ani, poate fără zbor, porumbeii carnivori și șobolanii vor crește până la mărimea struților și gustarea animalelor pe care tigrii le-au mâncat odată. Este imposibil să se prevadă ce adaptări specifice ar putea apărea, dar este clar că, pe măsură ce unele specii mor, ele lasă un gol în lanțul alimentar care poate fi umplut de alte specii.

În viitorul îndepărtat, rozătoarele sunt în mod special pregătite să prospere dacă speciile de mamifere continuă să dispară. Prin introducerea șobolanilor peste tot unde ne-am stabilit, oamenii au crescut diversitatea genetică a șobolanilor, ceea ce îi face mai adaptabili la mediul înconjurător, potrivit Vox.com.

Mediul viitorului care va modela evoluția

Al doilea mod de a gândi despre animalele viitorului este prin imaginarea mediilor viitorului. Mediile pot conduce la evoluție prin exercitarea presiunii de selecție, favorizând unele trăsături față de altele. De exemplu, unele păsări au dezvoltat ciocuri lungi și ascuțite pentru a extrage nectar din flori.

În orice caz, va exista probabil plastic în mediul înconjurător în viitor. Dintre toate elementele pe care oamenii le-au introdus în mediul înconjurător, deșeurile de plastic sunt deja omniprezente, iar resturile acestora ar putea persista timp de milenii dacă oamenii continuă să le producă așa cum am făcut-o noi. Plasticul este „o mare sursă de carbon, de care depind toate ființele vii”, a declarat Sahas Barve, ecologist evoluționist la Muzeul Național de Istorie naturală Smithsonian. Plasticul, a adăugat el, ar putea deveni hrană și „orice animal care poate exploata acest lucru va avea succes”, potrivit Vox.com.

Citește și: Descoperirea șocantă făcută de un cuplu în propria casă. Fostul proprietar le-a lăsat un bilet din 1970 care arăta prețul real al casei

Într-un fel, această dezvoltare ar merge într-un cerc complet: Multe materiale plastice sunt fabricate din petrol, care este numit combustibil fosil tocmai pentru că derivă din resturi antice, transmogrificate de plante și animale. Astfel, noile forme de viață ar putea învăța să mănânce resturile celor cu adevărat vechi.

Termitele ar putea fi un astfel de criteriu. Aceste insecte au deja un microbiom intestinal, o colecție de microorganisme care ajută la digestie, care descompune celuloza. La fel ca plasticul, celuloza este făcută dintr-un polimer complex de carbon, deci, nu este o întindere pentru a ne imagina termitele adaptându-se pentru a descompune un alt polimer, cum ar fi plasticul.

„Mi-aș putea imagina cu ușurință că acestea dezvoltă un microbiom care îi ajută apoi să digere plasticul”, spune Barve. Unele ciuperci și bacterii, inclusiv unele găsite în stomacul vacilor, sunt deja capabile să descompună plasticul.

Viitorul îndepărtat este, de asemenea, probabil să fie mai apos, deoarece creșterea nivelului mării scade porțiunea planetei acoperită de uscat. În imaginarea unei lumi a mărilor în creștere și a coastelor modificate, unii oameni de știință se gândesc la modul în care anumite animale ar putea trăi în medii mai marine, potrivit Vox.com.

Privind spre zona de trecut pentru a prezice viitorul

Densitatea crescută și diversitatea plantelor, la rândul lor, ar putea crește în cele din urmă concentrația de oxigen din atmosferă. Cercetătorii au emis ipoteza că, prin creșterea insectelor depinde în parte și concentrația de oxigen din atmosferă, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor corpuri mai mari de insecte, spune Alter. Deci, o lume viitoare, bogată în oxigen, este una care ar putea fi capabilă să încurajeze mantiile de rugăciune sub forma unor dimensiuni de iepure sau „furnici la fel de mari ca păsările colibri și libelulele la fel de mari ca și șoimii”, a spus Alter, potrivit Vox.com.

Citește și: Mormântul lui Charlie Chaplin, prădat de hoți. Legenda de la Hollywood are acum sicriul acoperit cu ciment

Sună foarte extrem și aceste viziuni ale viitorului sunt doar presupuneri educate. Apoi, din nou, ceva asemănător s-a întâmplat și înainte: în urmă cu aproximativ 300 milioane de ani, în era carboniferă, atmosfera era mai mult de 30% oxigen, comparativ cu 21% astăzi. Fosilele arată că insectele din acea perioadă erau mult mai mari.

Mairin Balisi, paleoecologist la gropile din Brea Tar din Los Angeles, se gândește la ce tip de prădători de vârf s-ar putea ridica în vârful lanțului alimentar, dacă omenirea nu clipește. În acest scop, ea ia în considerare ce prădători au existat înainte de oameni.

Te-ar putea interesa și