Fotografii de colecție, premiate de Kate Middleton. Cele mai frumoase poze din 2020, câștigătoare la Wildlife Photographer of the Year

Wildlife Photographer of the Year 2020
Wildlife Photographer of the Year 2020

Câştigătorii concursului Wildlife Photographer of the Year tocmai au fost anunțați zilele acestea, iar fotografiile sunt la fel de uimitoare ca în fiecare din cei 56 de ani de istorie a competiției. Selectate din peste 49.000 de instantanee trimise din întreaga lume, pozele premiante au fost arătate lumii în timpul unei ceremonii online, transmise în direct de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, în patronajul căreia se află prestigiosul muzeu, a fost cea care l-a anunțat pe Serghei Gorşkov drept marele câştigător, cu fotografia sa magnifică, “Îmbrățişarea”, în care un tigru siberian îmbrățişează un bătrân brad manciurian, în Extremul Orient rus. Tigrii siberieni se găsesc în sălbăticie doar în această regiune, iar fotografului i-a luat mai bine de 11 luni pentru a surprinde momentul, el folosindu-se de mai multe aparate de fotografiat ascunse prin pădure.

Fotografia lui Gorşkov şi restul câştigătoarelor au fost selectate dintr-o listă scurtă de 100 de imagini ce vor fi expuse la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, după care vor fi incluse în cadrul unui turneu internațional.

Portrete de animale: “Vânătorul nopții”, de Jason Classon

După ce a urmărit timp de câteva săptămâni fiecare mișcare a acestei bufnițe cenușii, Jonas s-a urcat în mașină într-o noapte cu lună plină şi a plecat spre pădure, pentru a o căuta. Când a văzut pasărea, fotograful a pus farurile pe ea şi a surprins bufnița ridicându-și ghearele, pregătită să atace un șarpe.

Animalele în mediul lor: câştigătorul Marelui Premiu, “Îmbrățişarea”, de Serghei Gorşkov

Wildlife Photographer of the Year 2020

Fotograful a aşteptat 11 luni pentru a surprinde momentul, folosind mai multe camere ascunse. El a dezvăluit că ştia că şansele sale erau slabe, dar era hotărât să surprindă o imagine a unui astfel de animal totemic. A scotocit pădurea după semne pe copaci, a instalat camere în preajma bradului în ianuarie 2019 şi a obținut apreciata fotografie în noiembrie.

Categoria Nevertebrate: “Big Bat Bloodsucker”, de Piotr Naskrecki

Wildlife Photographer of the Year 2020

Un om de știință a surprins acest liliac în timpul unui studiu asupra biodiversității. Când Piotr a văzut parazitul pe capul liliacului, interesul său a fost imediat trezit și a început repede să facă fotografii pentru cercetare. Piotr nu a avut mult timp înainte ca liliacul să se elibereze, dar a reușit să surprindă perii și ghearele inamicului său, înfipte în capul acestuia. La prima vedere, pare că ar fi vorba de un păianjen, dar este de fapt o muscă cu șase picioare, fără aripi. Acest parazit care suge sânge se așează de obicei pe spatele gazdei, dar când un liliac este în zbor, musca se poate așeza pe cap, ca în cazul de față.

Fauna sălbatică urbană: “Peeking Posums”, de Gary Meredith

Wildlife Photographer of the Year 2020

Un oposum părinte (stânga) și descendenții săi privesc din ascunzătoarea lor, aflată sub acoperişul unei construcții dintr-un parc. În fiecare seară din acea săptămână, Gary a văzut familia strecurându-se printr-un gol pentru a se hrăni cu frunzele unui copac de mentă. Oposumul comun este un marsupial mic și adaptabil. Se întâlneşte în mod natural în pădurile australiene, dar s-a adaptat și vieții urbane.

Portret de animal: “Poza”, de Mogens Trolle

Wildlife Photographer of the Year 2020

Maimuța Proboscis îşi închide ochii şi îşi înclină uşor capul. A pozat câteva secunde, ca în meditație. Vizitator sălbatic la un punct de hrănire din cadrul sanctuarului animalelor, această maimuță a fost „cel mai relaxat personaj”, spune Mogens. Expresia sa pașnică era cu totul diferită de orice văzuse până atunci. Nasul unui mascul din această specie poate crește atât de mare încât să atârne peste gură. Maimuțele Proboscis se întâlnesc doar pe Borneo și în insulele din apropiere şi, din păcate, sunt pe cale de dispariție: depind de pădurile amenințate și sunt vânate pentru hrană și medicamente tradiționale.

Mediu înconjurător: “Râul de foc al Etnei”, de Luciano Gaudenzio

Wildlife Photographer of the Year 2020

Lava curgea dintr-o mare deschidere de pe o parte a vulcanului, alunecând de-a lungul unui tunel imens și reapărând mai jos pe pantă, ca un râu roșu incandescent. Pentru a asista la scenă, Luciano a urcat pe fața nordică a vulcanului, unde a stat timp de câteva ore. Vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, erupe în continuu de aproape 30 de ani și amenință în jur de 900.000 de oameni. Fenomenele precum curgerile de lavă sunt destul de frecvente, iar aceasta este cea mai recentă fază din 15.000 de ani de activitate vulcanică, o amintire consistentă a puterii Etnei.

Viața subacvatică: “Jelly Nanny”, de Songda Cai

Wildlife Photographer of the Year 2020

Un treval se uită afară din interiorul unei meduze. Departe de a fi prins, acest peşte se află exact acolo unde a vrut să fie: a înotat sub clopotul unei meduze, pentru a căuta refugiu în fața prădătorilor descurajați de înțepătura gazdei sale. Songda a văzut acest cuplu în timp ce făcea scfundări pe timp de noapte și a avut norocul să poată capta culorile vibrante.

Fotojurnalism: “Amazonia în flăcări”, de Charlie Hamilton James

Wildlife Photographer of the Year 2020

Aprinse inițial pentru a curăța terenurile forestiere pentru agricultură și creșterea vitelor, un incendiile au scăpat de sub control în Amazonia şi au afectat milioane de kilometri pătați de pădure. Oamenii cei mai în pericol din această zonă au fost Awá – un grup indigen. Cei câteva sute de membri au stat refugiați „într-un petic de pădure, în mijlocul devastării”, spune Charlie. El și-a centrat compoziția în jurul unui singur copac supraviețuitor din pădurea care a ars aproape în întregime.

Faună sălbatică urbană, fotografia câştigătoare: “Te urmăreşti cum îi priveşti”, de Alex Badiaev

Wildlife Photographer of the Year 2020

Aceste păsări şi-au făcut cuib chiar în exteriorul cabanei de cercetare a lui Alex. Din fericire pentru el, erau chiar speciile pe care dorea să le studieze. Pentru a nu deranja păsările sau a atrage prădătorii, biologul și-a ascuns camera în spatele unei bucăți mari de scoarță pe un copac din apropiere. A îndreptat obiectivul către cuib şi a acționat setările din interior. Puii din fotografie au doar 12 zile.

Comportamentul animalelor, amfibieni şi reptile: “Head Start”, de Dhritiman Mukherjee

Wildlife Photographer of the Year 2020

Dhritiman a petrecut multe zile pe malul râului uitându-se la gaviali în tăcere, pentru a nu-i deranja. El a surprins în cele din urmă această imagine a unui specimen mare, lung de patru metri, care le oferă sprijin pe spate descendenților săi în vârstă de o lună. Un gavial mascul se poate împerechea cu șapte sau mai multe femele, de aici şi numărul foarte mare de pui pe care îi vedem în fotografie.

Sursă: boredpanda.com

Te-ar putea interesa și