Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

EXCLUSIV. 33 de ani de la Revoluție. Cum arată acum locul în care au fost uciși Nicolae și Elena Ceaușescu

Cum arată acum locul în care au fost uciși Nicolae și Elena Ceaușescu/ Arhiva naratiunea.ro
Cum arată acum locul în care au fost uciși Nicolae și Elena Ceaușescu/ Arhiva naratiunea.ro

33 de ani de la Revoluție. În luna decembrie, oamenii își reamintesc cu mândrie despre momentul când au adus cea mai mare schimbare în România. Revoluția a reușit, prin acte de violență, să facă trecerea de la regimul totalitarism la democrație, detronându-l pe președintele țării de la acea vreme, Nicolae Ceaușescu.

Revoluția Română a început pe 16 decembrie 1989, în Timișoara, și s-a încheiat pe 25 decembrie 1989, cu execuția soților Ceaușescu. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost reţinuţi de milițieni și transferați de la sediul Inspectoratului de Miliţie la Unitatea Militară 01417 din Târgoviște, acolo unde au fost și uciși. Acum, la 33 de ani de la moartea acestora, locul unde au murit cele două personaje cheie ale poveștii poate fi vizitat. Iată cum arată acum locul în care au fost uciși Nicolae și Elena Ceaușescu!

33 de ani de la Revoluție. Procesul și execuția soților Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au fugit din Capitală pe 22 decembrie, ora 12:09. Ei s-au îndreptat spre reședința de la Snagov unde au ajuns în jurul orei 12:21, iar la 12:47 a decolat spre Târgoviște. În apropiere de Boteni (lângă șoseaua București-Târgoviște) au abandonat elicopterul (13:30), căruia i s-a cerut să aterizeze de către armată. Ofițerii de securitate au oprit mașina doctorului Nicolae Deca, căruia Ceaușescu i-a zis: „A fost lovitură de stat, organizez rezistența la Târgoviște”.

Citește și: Semnificația istorică a Zilei Naționale a României

În comuna Văcărești, doctorul Deca a spus că are probleme tehnice cu mașina, iar soții Ceaușescu și unul din ofițerii de Securitate au continuat drumul (de la ora 14:15) cu mașina unui alt cetățean găsit pe drum, Nicolae Petrișor. Au ajuns mai întâi la Fabrica de Oțeluri Speciale din Târgoviște, apoi (la ora 15) la Centrul pentru Protecția Plantelor aflat la 5 km de Târgoviște, de unde au fost preluați de milițieni. S-au îndreptat spre sediul miliției din oraș, care a fost între timp ocupat de revoluționari, și au fugit spre localitatea Rățoaia. Au stat ascunși lângă o pădure până la lăsarea întunericului, când au revenit la sediul Miliției Județene (ora 17:50). Aici soții Ceaușescu au fost arestați și percheziționați de revoluționarii conduși de Ilie Știrbescu.

La ora 18:10, sub escorta a doi ofițeri de armată (Ion Mareș și Ion Țecu), a locțiitorului comandantului Securității județene, colonelul Dinu, și plutonierului de miliție Constantin Paisie, au fost transportați la garnizoana din Târgoviște (UM 01378 și UM 01417).

Cum arată acum locul în care au fost uciși Nicolae și Elena Ceaușescu/ Arhiva naratiunea.ro
Cum arată acum locul în care au fost uciși Nicolae și Elena Ceaușescu/ Arhiva naratiunea.ro

Aici se desfășoară procesul intentat de statul român lui Nicolae Ceaușescu, preşedinte al României (1974-1989), şi Elenei Ceaușescu pentru infracțiunile de genocid, subminare a puterii de stat, subminarea economiei naţionale, infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe etc., încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci străine.

Soții Ceaușescu și-au petrecut ultimele patru zile și trei nopți, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, până în ziua procesului și a punerii în aplicare a sentinței – 25 decembrie 1989, în Biroul Șefului de Stat Major.

În dimineața zilei de 25 decembrie 1989, soții Ceaușescu au fost aduși în Biroul Comandantului Unității Militare 01471 – Colonel Andrei Kemenici, care a servit ca spațiu pentru vizita medicală obligatorie, anterioară procedurilor judiciare care avea să aibă loc în aceeași zi.

Ulterior, cei doi au fost mutați în Biroul Servicii și Documentaristică, aceasta sală fiind aleasă ca spațiu pentru desfășurarea procesului cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, care au fost judecați de către un Tribunal Militar Excepțional, în data de 25 decembrie 1989.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și, deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă. Unul din avocați motivase că din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă.

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătoarea în care ne regăsim originile și unitatea. De 1 Decembrie răsfoim online pagini memorabile de cultură

Înaintea execuției, Elena Ceaușescu a afirmat, fiind pusă în față cu executarea separată a fiecăruia și referindu-se la soțul ei: „Împreună am luptat, să murim împreună!”. Au fost legați forțat la mâini, lucru față de care au protestat vehement. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a remarcat: „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”, apoi a strigat: „Moarte trădătorilor!” și a intonat câteva versuri din cântecul socialist Internațională.

La scurt timp după execuție, pe postul național de televiziune s-a citit comunicatul privind execuția soților Ceaușescu. Fragmente din filmarea cu procesul și finalul execuției au fost difuzate în aceeași zi la televiziunea națională.

După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România. Cadavrele lor au fost transportate cu elicopterul la Stadionul Ghencea, unde s-au rătăcit, fiind găsite a doua zi și duse la morga Spitalului Militar Central. De acolo au fost transportate la Cimitirul Ghencea și înmormântate în secret.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite